De kracht van pompoenpitten!

 

Pompoenpitten dienen vaak als mooie decoratie op het brood, krokante bite op de korst of natuurlijk als heerlijke smaakcombinatie. Maar wist jij dat deze kleine pitjes ook erg goed voor je gezondheid zijn?
 
De kleine pompoenpitjes bevatten namelijk een grote hoeveelheid aan voedingstoffen zoals: magnesium, koper, eiwitten, zink etc. Een kwart kopje pompoenpitten bevat de helft van het nodige magnesium dat je per dag nodig hebt.
 
Ook bevatten de pompoenpitten plantaardige fytosterolen. Dit zijn stoffen die het cholesterol doen dalen. Door de aanwezigheid van deze fytosterlen krijgt cholesterol minder de kans om te blijven hangen in het lichaam!
 
Pompoenpitten zijn daarnaast rijk aan antioxidanten. Deze beschermen ons tegen ziekte en vermoeidheid. Je kan dus stellen dat de pompoenpitten ons immuunsysteem een handje helpen. Genoeg gezonde redenen waarom onze bakkers zo verzot zijn op het Noors Pompoenpittenbrood!

Geplaatst: 24 oktober 2017

De oorsprong van Stokbrood

 

 
Begin 17e eeuw ging men in Parijs voor het het eerst witbrood maken van geraffineerd meel (dat is meel waar de zemelen en tarwekorrels uit zijn verwijderd). Witbrood werd een statussymbool onder de Parijse adel en niemand minder dan Lodewijk XIV gaf hiertoe de aanzet. Waarschijnlijk omdat zijn tere maag dit brood beter kon verdragen, dan het alom door het het gepeupel gegeten pain de campagne, het wielvormige donkere zware brood.
 
Hoe het witbrood stokbrood werd? Men vond het namelijk lekker om in een hap zowel het zachte kruim als de krokante korst te proeven. En dat kan alleen bij een brood in de vorm van een stok, lang en smal. De baguette bleef in eerste instantie voorbehouden aan de hoofdstedelijke welgestelden.
 
Pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw was het stokbrood in het hele land vers te koop. Gelukkig, want het is niet meer weg te denken uit ons broodassortiment!

Geplaatst: 22 september 2017

Responsive Menu Clicked Image
menu